sobota, 6 kwietnia 2013

sakiewki z dynią

Postanowiłam przygotować coś co odrobinę przybliży nas do lata. W mojej zamrażarce znalazłam ostatnia już porcję dyniowego purre przygotowanego jesienią.


Farsz:
2 szklanki dyniowego purre
100g chudego twarożku
5 cm świeżego imbiru
1 średnia cebulka
sól, pieprz
cynamon
curry
kolendra

Ciasto:
zwykłe pierogowe czyli ciepła woda, maka, sól i odrobina oleju.


Cebulkę i imbir drobno zmielić w malakserze. Podsmażyć chwilę na patelni. W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Doprawić do smaku. Jeśli masa byłaby za rzadka można zagęścić kasza manną.

Zagnieść ciasto i pozostawić na pół godziny aby odpoczęło. Podzielić je na mniejsze kawałki i każdy rozwałkować na mniej więcej równe kółko. Brzegi maja być cieńsze niż środek.  Placuszek ułożyć sobie na dłoni, na środku położyć łyżkę farszu, a następnie złączyć ze sobą brzegi. Na koniec zakręcić końcówkę aby wszystko dobrze się zlepiło. Takie pierożki można ugotować na parze, w wodzie, usmażyć w głębokim tłuszczu albo upiec w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz