500 g mąki
20 g drożdży
3/4 szkl cukru
70 ml mleka
170 g masła
3 jajka
3 jajka
Masło rozpuścić, ze wszystkich składników zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
Masa makowa
30 dag maku
15 dag cukru pudru
1 łyżka miodu
bakalie
olejek migdałowy
łyżka śmietany
2 łyżki oleju
4 białka
Mak zlać wrzątkiem 2 razy, potem zmielić na najdrobniejszym sitku w maszynce do mielenia, także 2 razy. Dodać cukier, miód i utrzeć razem. Dodać pozostałe składniki oprócz białek i bakalii. Dodać do smaku cukru. Białka ubić i dodać do masy razem z bakaliami delikatnie mieszając.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Polecam podzielić je na 2 części. Ja zrobiłam jeden kawałek i wyszedł ogromny makowiec, który ledwie mieścił się w brytfannie. Na cieście rozsmarować mak i zwinąć w rulon zaczynając od krótszego boku. Położyć na blaszce końcem o dołu, aby się nie rozszedł podczas pieczenia. Pozostawić o wyrośnięcia. Posmarować białkiem i piec ok 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz