Spód:
100 g ciasteczek owsianych
100 g orzechów
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady
masa serowa:
2 szklanki musu z dyni (dynię upiec i zmiksować)
500 g mascarpone
750 g tłustego twarogu - dobrze zmielonego
7 jajek
2 budynie waniliowe
cynamon
imbir
skórka otarta z pomarańcza
1 1/2 szkl cukru
3 łyżki dżemu śliwkowego
Wszystkie składniki spodu dokładnie zmiksować i wysypać na blaszkę, wylepić dokładnie dno i schłodzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Dodać dynię,skórkę z pomarańcza, szczyptę cynamonu i imbiru oraz budynie. Wszystkie dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wylać na przygotowany wcześniej spód. Dżem doprawić imbirem i cynamonem i zmiksować. Wylać wąskimi paskami na sernik i widelcem lekko rozprowadzić tworząc wzory. Piec 2 godziny z parą
Świetny przepis - choć nie miałam jeszcze przyjemności kosztować ciasta z dyni - z chęcią wypróbuję :) Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń