125 g maki
łyżeczka proszku do pieczenia
sól, cukier
2 jajka
mleko
125 g ricotta
100 g świeżych jagód
Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i łyżeczkę cukru wsypać do miski. Zrobić dołek i dodać 2 żółtka. Wymieszać i stopniowo dolewać mleko. Dodać ricottę i jagody. Delikatnie wymieszać. Ubić białka na sztywno i delikatnie ubić z ciastem aby było puszyste. Na rozgrzaną patelnię dodać masło i smażyć placki. Przed podaniem polać jogurtem greckim, miodem i posypać jagodami.
Jagody były mrożone, ale też wyszły. Są bardzo lekkie i puszyste. Przypominają jagodzianki
Super racuchy.Nie miałam świeżych jagód to dodałam mus jagodowy dostępny na www.anielskieprzysmaki.pl
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie i na pewno tak samo smakują:)
OdpowiedzUsuńz ricotty na pewno pyszne, są takie delikatne <3
OdpowiedzUsuń