poniedziałek, 27 maja 2013

puszyste racuchy z jagodami, ricotta i jogurtem

125 g maki
łyżeczka proszku do pieczenia
sól, cukier
2 jajka
mleko
125 g ricotta
100 g świeżych jagód


Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i łyżeczkę cukru wsypać do miski. Zrobić dołek i dodać 2 żółtka. Wymieszać i stopniowo dolewać mleko. Dodać ricottę i jagody. Delikatnie wymieszać. Ubić białka na sztywno i delikatnie ubić z ciastem aby było puszyste. Na rozgrzaną patelnię dodać masło i smażyć placki. Przed podaniem polać jogurtem greckim, miodem i posypać jagodami.
 Jagody były mrożone, ale też wyszły. Są bardzo lekkie i puszyste. Przypominają jagodzianki

3 komentarze:

  1. Super racuchy.Nie miałam świeżych jagód to dodałam mus jagodowy dostępny na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają świetnie i na pewno tak samo smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z ricotty na pewno pyszne, są takie delikatne <3

    OdpowiedzUsuń