sobota, 1 czerwca 2013

tarta ze szpinakiem

Ponieważ mamy sezon na świeży szpinak staram się używać go jak najczęściej, bo to bardzo zdrowa zieleninka. Dzisiaj tarta ze szpinakiem


Pół kilo szpinaku
6 ząbków czosnku
opcjonalnie szynka dojrzewająca lub boczek
100 g pieczarek
2 jajka
100 ml śmietany
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
sól, pieprz
koperek
cebula


Zagnieść ciasto z mąki, żółtka, masła i szczypty soli. Schłodzić ok godziny. Szpinak umyć i przysmażyć aby puścił wodę. Wyłożyć na sito aby ściekł. Cebulę, pieczarki i czosnek pokroić i razem smażyć na patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wylepić formę. Schłodzić 20 min. Piec ok 30 min. Potem wyłożyć farsz i piec jeszcze 20 min. Można posypać żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz