niedziela, 5 maja 2013

ryz z jabłkami z bezą

1 szkl ryzu
1,5 szkl mleka
tarty cynamon
cukier lub stewia
jabłka - mogą być świeże lub tarte ze słoika. Ja użyłam słoik tartych i mały słoiczek dżemu z cukinii ( przepis tutaj http://ekologicznakuchnia.blogspot.com/2012/09/cukinia-w-soiki.html)
4 białka
szczypta soli


Ryż dokładnie wypłukać i ugotować na mleku z dodatkiem soli i cukru. Jabłka jeśli są świeże zetrzeć na tarce i podsmażyć z cukrem i cynamonem.Do takich ze stoika dodać cynamon. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i warstwami układać ryz i jabłka. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru.  Masę białczaną wyłożyć na ryż. Całość piec ok 30 min w 180 st C i godz w 120 st C



2 komentarze:

  1. To nie jest zdrowe, po takim zmieszaniu i przetworzeniu może i smakuje, ale jest mega szkodliwe i bezużyteczne jeśli chodzi o pokarm, no chyba że ktoś buduje masę tłuszczową i dba o złe samopoczucie

    OdpowiedzUsuń
  2. idąc tym tropem każde ciasto jest niezdrowe. Czy smakuje radzę sprawdzić...Na pewno jest zdrowsze jak batony czy chipsy którymi zajadają się ludzie. Moja opinia jako lekarza jest taka, że lepszy taki deser niż śmieciowe jedzenie dostępne w sklepach. Jabłka i ryż osłodziłam stewią, cukier jest tylko w białkach.

    OdpowiedzUsuń