poniedziałek, 10 września 2012

Cukinia w słoiki



Posadziłam w tym roku 4 krzaki cukinii i jak zaczęła rosnąć powstawały następujące przepisy na przetwory:

LECZO
3 duże cukinie
2 kg dojrzałych pomidorów
4 papryki
5 średnich cebul

Wszystko pokroić w 1 cm kostkę, cebulkę drobniej. Cebulę zeszklić, dodać pomidory, rozsmażyć, dodać cukinię i paprykę, doprawić solą, pieprzem cukrem, słodka papryką. Dusić do miękkości i uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorące nakładać do słoików, od razu zakręcać i dla pewności, że się zamkną włożyć na 15 min do piekarnika nagrzanego na 100 st C. Wyjmować gorące, stawiać na drewnianej desce do dołu przykrywką. Potem zimą podsmażamy tylko kiełbasę lub inne mięso i dodajemy zawartość słoika - obiad gotowy :)
leczo















DŻEM z CUKINII

5 kg obranej ze skóry i wydrążonej z gniazd nasiennych cukinii
7 galaretek pomarańczowych
1 kg cukru

Cukinie pokroić byle jak, wrzucić do dużego rondla, podlać lekko wodą i smażyć aż się rozleci. Dodać galaretki i cukier. Gorące nakładać do słoików i podobnie pasteryzować w piekarniku.
  Dżem smakuje podobnie jak z jabłek i super pasuje do naleśników.

dżemik cukiniowy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz