poniedziałek, 23 września 2013

kokosowa zupa z dyni

100 g wiórków kokosowych
500 g miąższu z dyni
1 l bulionu
szklanka mleka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
cynamon, pieprz, kolendra
pół papryczki chili
sól
jedna kalarepka lub ziemniak


Wiórki namoczyć w mleku 12 godz wcześniej. Dynie oczyścić, obrać ze skóry i pokroić miąższ w kostkę. Cebule, czosnek,chili i imbir drobno posiekać i razem podsmażyć na patelni. Bulion wraz z wiórkami i mlekiem zagotować i dodać warzywa z patelni. Dynię smażyć na złoty kolor i dodać do zupy. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość doprawić i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować.
Zupa bardzo fajnie smakowała z kozim twardym twarogiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz