czwartek, 5 września 2013

risotto z kurczakiem i kwiatami cukinii

500 g filetu z kurczaka
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 mała cukinia
6-8 kwiatów cukinii
kilka gałązek tymianku
skórka z 1 cytryny
3/4 szkl wina białego wytrawnego
pół szkl mleka
500 ml drobiowego bulionu
sól, pieprz
suszony imbir, chili
łyżka masła
3/4 szkl ryżu
2 liście kafiru


Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć z każdej stron na zloty kolor. Dodać ryż smażyć 5 min i zalać winem - pół szkl. Gdy wino odparuje dodać cały bulion, sól, pieprz, imbir, chili i kafir. Gdy ryż będzie już miękkawy dodać pokrojona cukinię i mleko. A gdy wszystko będzie już miękkie dodać pozostałe wino, masło, skórkę z cytryny, kwiaty cukinii (należy obciąć końce raz ze słupkami) i tymianek. Doprawić sola i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz