poniedziałek, 9 września 2013

sernik z figami

Ostatnio w Lidlu pojawiły się figi w dobrej cenie. Najpierw zakupiłam a potem zaczęłam się zastanawiać co z nimi zrobię. Wymyśliłam puszysty serniczek


6 fig czarnych
500 g serka ricotta
500 g tłustego twarogu
200 g jogurtu greckiego
5 jajek
3 białka (poza tymi z jajek)
łyżka esencji waniliowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
skórka z 1 pomarańczy
1 budyń waniliowy

Żółtka oddzielić od białek, dodać do nich cukier i utrzeć na puszystą masę z esencją waniliową. Dodać twaróg i serek -utrzeć na gładka masę. Dodać jogurt, skórkę z pomarańczy, budyń i proszek do pieczenia - wymieszać. Wszystkie białka (8) ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. 3 figi pokroić na ćwiartki, a pozostałe na plasterki. Ćwiartki dodać do masy serowej i wyłożyć ją do formy. Na wierzchu ułożyć plasterki fig. Piec z parą ok 1 godz. Upiekłam w starym prodiżu i wyszedł super. Tylko niestety z powodu pewnych niecierpliwych osób, które co 5 min sprawdzały czy już może nadaje się do jedzenia opadł. Przecież każdy wie, że sernik po pieczeniu trzeba przez godzinę zostawić w piekarniku aby powoli stygł






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz