czwartek, 17 października 2013

sernik ze śliwkami

1 kg tłustego sera
6 jajek
2 budynie śmietankowe
20 dag cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
śliwki
200 ml śmietany kremówki
mały proszek do pieczenia



Żółtka ubić z cukrem na puszysta masę. dodawać zmielony ser po kawałku. Kremówkę ubić na sztywno, białka podobnie. Do sera dodać proszek do pieczenia, esencję i budynie - wymieszać. Dodać śmietanę i białka i delikatnie wymieszać. Masę wylać do dużej tortownicy - np do prodiża. wierzch wyłożyć śliwkami. Piec ok 1 godz w 170 st C. Po wyłączeniu pozostawić w piekarniku jeszcze ok 1,5 godz

Śliwki ułożyłam  na połowie masy i przykryłam drugą częścia. To nie był dobry pomysł, bo śliwki opadły na dół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz