sobota, 26 października 2013

bułki pełnoziarniste z kandyzowanymi pomidorami i tymiankiem





   

Ostatnio miałam złą passę...Ciasto drożdżowe było twarde jak kamień, śmietana kremówka zważyła się po 10 sek ubijania....ogólnie rzeczy, które mi się nie zdarzają....Ale te bułki to najlepsze pieczywo jakie kiedykolwiek zrobiłam.... Jestem z nich dumna, a rzadko chwalę to co zrobiłam.


400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej chlebowej (białej)
100 g mąki kukurydzianej
1 mały ugotowany ziemniak( który został z obiadu)
2 dag drożdży
ok 1,5 szkl mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
garść kandyzowanych pomidorów
2 garście świeżego tymianku




Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w wodzie. Z tymianku oberwać listki. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, masło roztopić i dodać na końcu. Pozostawić na 30 min, dodać pomidory i tymianek i ponownie zagnieść. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto podzielić na równe kawałki - mi wyszło 18. Każdy zrolować i napiąć brzuszek. Ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić jeszcze na 30 min. Piec ok 20 min....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz