sobota, 30 listopada 2013

słoneczne ciasto cytrynowe

Przepis  podstawowy pochodzi z programu Nigelli - zmodyfikowany przeze mnie.
To jedno z moich ulubionych ciast, ma cudowny żółty kolor - w sam raz na jesienne deszczowe dni, a w smaku przypomina likier cytrynowy....




300 g zmielonych migdałów (mogą być też inne orzechy)
200 g mąki kukurydzianej
5 jajek
250 g masła
300 g cukru
3 duże cytryny
50 ml amaretto
mały proszek do pieczenia
250 g cukru pudru


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę masę.Dodać alkohol i na zmianę po 1 jajku i części suchych składników (mąka, orzechy i proszek). Zetrzeć skórkę z cytryn i dodać do masy. Formę (tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem. Wylać masę i piec w 180 st C ok 40 min. Ciasto przestudzić. Sok z cytryn zagotować z cukrem pudrem. Ciasto podziurawić wykałaczką i polewać przygotowanym płynem. Gotowe :) Takie ciasto mogą jeść osoby chore na celiakie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz