poniedziałek, 11 listopada 2013

śródziemnomorskie pulpety w sosie pomidorowym z bazylią

pół kg mięsa mielonego
suszone pieczywo pszenne n 1 bułka grahamka
2 duże pęczki bazylii
50 g fety
sól, pieprz
wędzona słodka papryka
suszone chyli
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
zioła prowansalskie
jajko
łyżka kaszy manny
mąka pszenna
2 cebule
4 ząbki czosnku
mleko
2-3 łyżki śmietany


Z mięsa, jajka, soli, pieprzu, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, bułki namoczonej w mleku wyrobić farsz.Doprawić papryką i chyli. Bazylię drobno posiekać i połowę dodać do mięsa. Ser pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z farszem. Lepić małe pulpety, obtaczać w mące i podsmażać na patelni z każdej strony.

Sos:

pozostałą cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć w rondlu. Zalać pomidorami, doprawić solą, pieprzem, papryką, chyli i ziołami. Jeśli sos będzie kwaśny dodać cukru. Gdy pomidory się rozpadną, dodać śmietanę i wrzucać podsmażone pulpety. Zmniejszyć ogień i przykryć przykrywką. Dusić ok 20 min. Po wyłączeniu dodać bazylię.






1 komentarz: