niedziela, 22 grudnia 2013

kacza pierś z wiśniówką

2 kacze piersi ze skórą
sól, pieprz
50 ml wiśniówki


skórkę ponacinać na krzyż tak aby nie uszkodzić mięsa. Natrzeć sola i pieprzem i zostawić w lodówce na min 12 godz. Następnie usmażyć, zaczynać od strony ze skórą, która ma się dobrze wytopić, tak aby pozostała tylko cienka i chrupiącą warstwa. Przewrócić na drugą stronę i podlać wiśniówką. Gdy cały płyn odparuje mięso jest gotowe.


kopiec kreta

ciasto:

2 jajka
2 szkl maki pszennej
125 g masła
5 łyżek cukru
4 łyżki kakao
5 łyżek gęstej śmietany
cukier waniliowy
mały proszek do pieczenia

Masa:
5 bananów
500 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady



Masło stopić razem z cukrem. do gorącego dodać kakao i wymieszać. Gdy przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta i zmiksować. Przełożyć ciasto do tortownicy i upiec w 180 st C ok 25 min.
  Gdy ciasto przestygnie wydrążyć środek i ułożyć banany. Żelatynę rozpuścić i we wrzątku. Czekoladę posiekać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać zimną żelatynę. Na koniec dodać  czekoladę i wymieszać łyżką. Wyłożyć na banany formując


kopiec. Posypać okruszkami ciasta.




napoleonka

ciasto:
3 szkl mąki
2 żółtka
1 całe jajko
1 kostka margaryny
szczypta soli

Zagnieść ciasto, schłodzić przez 12 godzin. Rozwałkować 2 cienkie placki. Nakłuwać widelcem. Upiec w temp 170 st C.

Masa:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
2 cukry waniliowe
3 żółtka

Ugotować masę budyniową, do gorącej dodać żółtka. Gorącą masą przełożyć placki. Schłodzić przed podaniem. Posypać cukrem pudrem.



Cypryjskie Keftedes



0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
2-3 jajka
¼ bochenka małego chleba czerstwego- starty na tartce
2 cebule starte
0,5 kg surowych startych ziemniaków
Sól, pieprz i łyżeczka cynamonu



Wszystko wymieszać i formować kulki. Smażyć. Podawać z sosem czosnkowym na jogurcie.


Do przygotowania wszystkiego przydatna jest maszynka do mielenia- mielimy wszystko razem, mięso, ziemniaki , chleb i cebulę. Albo duży malakser. Wtedy robi się to na prawdę szybko.


sobota, 7 grudnia 2013

kopytka

Ugotowane ziemniaki
mąka pszenna
sól
jajko
opcjonalnie dodatki np. bazylia, rozmaryn, suszone pomidory



Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ułożyć w misce i lekko ugnieść, wyrównać. Podzielić na 4 równe części. Jedną z nich przełożyć na wierzch a puste miejsce wysypać mąką. Dodać jedno jajko na ok 1 kg ziemniaków i posolić. Szybko zagnieść ciasto. Wałkować rulony i kroić na pojedyncze kluski. Gotować we wrzątku aż wypłyną. Na zdjęciach kopytka z rozmarynem i suszonymi pomidorami. Moje ulubione połączenie ostatnio.


cielęcina w sosie własnym

1 kg cielęciny (np łopatki)
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
3/4 szkl śmietany
koperek
łyżka mąki


Warzywa obrać, pokroić i zalać ok 2 szklankami wody. Dodać przyprawy. Gdy bulion będzie się gotować cielęcinę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Dodać śmietanę. Gotować razem do miękkości (około 20-30 min) Zagęścić mąką i dodać koperek.