niedziela, 22 grudnia 2013

kopiec kreta

ciasto:

2 jajka
2 szkl maki pszennej
125 g masła
5 łyżek cukru
4 łyżki kakao
5 łyżek gęstej śmietany
cukier waniliowy
mały proszek do pieczenia

Masa:
5 bananów
500 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady



Masło stopić razem z cukrem. do gorącego dodać kakao i wymieszać. Gdy przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta i zmiksować. Przełożyć ciasto do tortownicy i upiec w 180 st C ok 25 min.
  Gdy ciasto przestygnie wydrążyć środek i ułożyć banany. Żelatynę rozpuścić i we wrzątku. Czekoladę posiekać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać zimną żelatynę. Na koniec dodać  czekoladę i wymieszać łyżką. Wyłożyć na banany formując


kopiec. Posypać okruszkami ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz