niedziela, 27 lipca 2014

bułki pełnoziarniste ze szpinakiem i włoskim serem

Ciasto:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drożdży
ok 2 szkl wody
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy


Ciasto zagnieść i zostawić do wyrośnięcia


Farsz:

80 dag szpinaku
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
ser podpuszczkowy dojrzewający solankowy- był ostatnio dostępny w Lidlu wraz z produktami włoskimi. Można go zastąpić fetą lub innym solankowym serem białym



Szpinak przebrać, umyć i wrzucić do dużego garnka - będzie go cały worek :). Gdy będzie go już mało dodać czosnek, sól i pieprz. Gdy cały płyn odparuje zdjąć garnek z gazu i dodać pokrojony ser.
Ciasto podzielić na ok 15 części. Każdą rozwałkować, ułożyć farsz i zlepić.
Piec ok 20 min w 200 st C z parą



1 komentarz: