niedziela, 27 lipca 2014

tureckie pide


Ciasto:

700 g maki pszennej
2 szkl wody
40 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru


Zagnieść ciasto, dodać mąki jeśli jest taka potrzeba i zostawić na kilka godzin.


Farsz:
250 g szpinaku
250 g pieczarek
2 cebule
200 g fety
4 ząbki czosnku
pęczek natki z pietruszki



szpinak umyć i dusić aż odparuje woda. Wtedy dodać cebulę i pieczarki. Gdy całość odpasuje dodać czosnek i pietruszkę. Doprawić sola i pieprzem. Po wyłączeniu płomienia dodać kostki fety.

Ciasto podzielić na 8 części. Każda rozwałkować na okrągły placek. Na środki położyć 2 łyżki farszu a boki zlepić tak aby postała łódka jak na zdjęciu. Piec 15 min w 200 st C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz