środa, 26 lutego 2014

pączki dietetyczne - pieczone

Szukałam alternatywy dla zwykłych smażonych pączków. I znalazłam taki przepis:
http://smacznapyza.blogspot.com/2014/02/paczki-pieczone.html

Mąki zużyłam 400 g





pączek idealny

Pączki robię zawsze na tłusty czwartek, mam już wypracowany przepis, ale zawsze go udoskonalam. W tym roku chyba osiągnęłam moment gdzie nic już poprawiać nie trzeba.


składniki na około 30 sztuk:
600 g mąki typ 400 tortowa
8 żółtek
40 g drożdży
szklanka ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżki cukru

Moje ciasto wyrabia robot, ale ręcznie tez można...Będzie to trwało...Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoja objętość. Rozwałkować na ok 1,5 cm i pokroić na kwadraty. Zaokrąglić brzegi i zostawić aż urosną 2 razy większe. Smażyć w 170 st C. Nadziewać dopiero gdy będą zimne


Kilka porad:

1. Zasadniczo ciasto pączkowe jest ciastem drożdżowym, ale bardzo luźnym.
2. Gdy użyjemy tylko żółtek ciasto będzie delikatniejsze, a nie gumowate i twarde.
3. Dlaczego kroję na kwadraty?? Bo nie zostają mi resztki, które musiałabym drugi raz wałkować, a czy kształt moich pączków jest zły??
4. Smażę na prawdziwym smalcu ewentualnie na oleju kokosowym , we frytkownicy. 170 st C lub w garnku z grubym dnem.
5. Pączki powinny być lekkie jak puszek po usmażeniu
6. Trzeba wykazać się cierpliwością i nie dosypywać mąki...Nie chcemy przecież twardych gniotów
7. Ciasto nie rośnie?? Podwyższ temperaturę w pomieszczeniu...
8. Zwykle na początku dodaję 500 g mąki, a te 100 dosypuję stopniowo.
9. biała obrączka to rzecz absolutnie obowiązkowa

jeśli macie jeszcze jakiś problem z pączkami to śmiało pytajcie :)








poniedziałek, 24 lutego 2014

cytrynowo-koperkowe pulpety cielęce

 Ostatnio zdecydowanie przejadła mi się świnia i kurczak. Zakupiłam cielęcinę gulaszową, którą zmieliłam.


pulpety:


0,5 kg mielonej cielęciny
skórka z jednej dużej cytryny lub 2 małych
łyżka posiekanego koperku ( u mnie mrożony)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
sól, pieprz

sos:

1 marchewka
pół pora
liść laurowy
ziele angielskie
śmietana
łyżka mąki
sól, pieprz


Ze wszystkich składników wyrobić masę na pulpety i wstawić do lodówki. 
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, białą część pora drobno pokroić, zielone części zostawić w całości. Marchewkę i zielone liście pora zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować razem ok 15 min. Masę wyjąć z lodówki i formować małe pulpety, które wrzucać do wywaru. Delikatnie z mieszaniem- mogą się rozpadać - lepiej potrząsać garnkiem. Po 10 min dodać białe części pora , a wyjąć zielone. Po ok 25 min pulpety powinny być ugotowane. Zrobić zaprawkę z mąki i śmietany - zagęścić sos. Podawać z ziemniakami lub kaszą.  Bardzo lekkie, aromatyczne o lekko cytrusowym smaku. 





niedziela, 23 lutego 2014

szynka z jajkiem zapiekana w kokilkach




składniki na 10 kokilek

10 plastrów szynki
5 jajek
5 łyżek gęstej śmietany
sól, pieprz
pół pora

Pora drobno pokroić i zeszklić na patelni. Kokilki wyłożyć szynką. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, sól i pieprz i pora. Masą zalać szynkę. Całość zapiec w piekarniku ok 20 min. 





niedziela, 2 lutego 2014

smażone banany w karmelu

3 banany
2 łyżki cukru
skórka z 1 cytryny


Cukier stopić na patelni, nie mieszać. Dodać skórkę z cytryny i kawałki bananów. Obsmażyć z każdej strony. Gotowe...Szybkie i mega pyszne :)

koszyczki ze szpinakiem i fetą

Kolejny przepis z Kulinarnego karnetu Christophera


koszyk Alicji ze szpinakiem i serem



Nie dodawałam tylko pomidorów i orzechów na wierzchu. Mleko kokosowe oczywiście sama zrobiłam, dodałam odrobinę wiórek. Bardzo ciekawe połączenie szpinak feta i kokos.




tort marcepanowy z mango

Przepis znalazłam tutaj
tort marcepanowy z mango

Kulinarny karnet Christophera ostatnio bardzo mnie zafascynował :)


"Składniki.

140 g marcepanu
6 jajek
230 g cukru
70 g kakao

Masa śmietanowa z mango.

200 g zmiksowanego mango
100 g cukru pudru
1 limonka - sok
1 laska wanilii
6 łyżeczek żelatyny


25 ml rumu brązowego
500 ml śmietany 36%

Polewa winna z żurawiną.


250 ml wina na grzańca
1 laska wanilii
60 g cukru
1 anyż gwiazdkowy
1 laska cynamonu
100 g żurawiny suszonej
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:


Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając. Ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica 26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier.


Masa.


Miąższ z mango zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i ziarenkami wanilii.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z 2 łyżkami musu z mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając.
Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce.


Polewa z wina i żurawiny.


Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia."





Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. Ciasto owszem fajne. Następnym razem zrobię zwykły biszkopt z kakao, bo marcepan jest niewyczuwalny. Placki nasączyłam ponczem z likierem egzotycznym. Mus z zrobiłam z 1 sztuki dojrzałego mango (ok 300 g miąższu) i był on delikatnie wyczuwalny w masie. Myślę, że następnym razem zmiksuję 2 mango. Nie zmiksowałam polewy, także żurawina pozostała w całości. 







zupa ananasowa

 Niedawno oglądałam program Z.U.P.A gdzie prowadząca robiła zupę z ananasa. Postanowiłam zrobić podobną.






1 duży dojrzały ananas
1 banan
200 g wiórków kokosowych
3 liście kafiru
3 cm świeżego imbiru
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki mielonego chili
1,5 litra wody
cukier do smaku
1 średnia cebula




Z wiórków zrobić mleko kokosowe, czyli wsypać do miski blendera, zalać wodą i porządnie zmiksować, zostawić na noc i rano powtórzyć miksowanie. Przesączyć przez gazę. Cebule podsmażyć, dodać imbir, kurkumę i chili.Gdy przyprawy zaczną pachnieć dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Całość przełożyć do garnka, zalać mlekiem kokosowym i wodą. Ja dodałam też trochę trochę namoczonych wiórków. Dodać liście kafiru, doprawić do smaku. Gotować aż ananas będzie miękki. Banana zmiksować z odrobiną zupy i dodać do garnka.






bigos tradycyjny

 Czy bigos musi być ciężki, tłusty i niezdrowy??
Oczywiście, że nie musi. To zależy co do niego dodamy. Sama kapusta jest bardzo zdrowa i powinniśmy jeść jej dużo.




Mała główka kapusty białej
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg chudej kiełbasy
0,5 kg schabu lub innej wieprzowiny
mięso z pieczeni lub gotowane - co tam mamy na zbyciu. Fajnie gdyby był kawałek wołowiny
liść laurowy
2-3 cebule
ziele angielskie
ziarna jałowca
sól, pieprz
2 słoiki lub puszki pomidorów
100 ml koniaku, brandy lub whisky
2-3 suszone grzybki

Kapustę białą poszatkować, wrzucić do dużego gara razem z kiszoną, zalać wodą do połowy. Zagotować i dodać przyprawy. Gotować razem ok pół godz. W tym czasie mięsa pokroić w kostkę i przysmażyć wytapiając tłuszcz. Odsączać na papierowych ręcznikach i dodawać do kapusty. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Do gara dodać pomidory i wszystko gotować ok 1 godz. Dodać alkohol, wymieszać, doprawić do smaku i gotować jeszcze ok godziny. Gdyby płynu było za dużo należy odkryć garnek, zwiększyć gaz aby odparował. Bigos im dłużej się gotuje tym jest lepszy. Drugiego dnia całość jeszcze raz zagotować. Gotowe danie można pakować w pojemniki i zamrozić.
  Planując bigos zbieram mięso, które zostanie np z pieczeni na obiad czy gotowania zupy. Takim sposobem nic się nie marnuje.



jagodzianki zimą?? Czemu nie :)

Mrożone jagody są tak samo dobre w wypiekach jak świeże. Takie zimowe jagodzianki są wspaniałym przypomnieniem lata...

400 g mrożonych jagód
600 g maki pszennej białej
2 jajka
170 g  stopionego masła
1 szkl cukru
2,5 dag drożdży
100 ml mleka
jajko do smarowania brzuszków
kruszonka z otrębami
Cukier do jagód

Składniki ciasta zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Podzielić na ok 12-15 porcji. Każdą rozwałkować na ok 1 cm.I poczekać aż podrosną. Zamrożone jagody wymieszać z cukrem. Nadziewać ciasto owocami, zlepić brzegi dokładnie i smarować brzuszek bułki roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Od razu piec. 

Nie wolno rozmrażać jagód, od razu po zrobieniu bułek wstawiać do piekarnika.. Gdy drożdżówki będą leżeć w cieple jagody zaczną puszczać sok i wyciekać...I tak w czasie pieczenia stracimy trochę soku. Nie czekamy aż bułki wyrosną, gdy w środku są zamrożone jagody raczej się to nie stanie....Pięknie rosną w czasie pieczenia. Gdyby zabrakło jagód, można użyć innych mrożonych owoców albo jabłek wymieszanych z cynamonem. Gotowe bułki można zamrozić i cieszyć się świeżymi drożdżówkami przez cały tydzień lub dłużej :)
   Do słodzenia jagód użyłam ksylitolu z bardzo zadowalającym efektem.




Te okrągłe są z jabłkami i cynamonem





bułki z fetą i oliwkami

2 dag drożdży
1 szkl mleka
2 szkl mąki pszennej graham
mąka pszenna biała -ok 1 szkl
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwki
ser typu feta
pół szkl różnych nasion




Wszystkie składniki oprócz sera i oliwek zagnieść na jednolite ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość podzielić na porcję. Każdą rozpłaszczyć, na środek wyłożyć kilka oliwek i złożyć brzegi do środka formując bułkę. Brzuszek każdej bułki naciąć, a w zagłębienia włożyć kostki sera. Poczekać aż bułki urosną. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 min, najpierw w 220 st C, a po 10 min zmniejszyć temperaturę na 180 st C.

Dość często dostaję pytania ile bułki/chleb maja wyrastać przed pieczeniem.... Trudno to określić, bo zależy to od wielu rzeczy np temperatury....Mają być około 2 razy większe...






sobota, 1 lutego 2014

cappuccino

2 filiżanki mocnej kawy
40 dag okrągłych biszkoptów
1 kostka masła
1 szkl cukru pudru
5 żółtek
4 serki homogenizowane po 150 g waniliowe
2 szkl mleka w proszku
2 łyżki żelatyny
2 galaretki

Żółtka z cukrem ubić nad parą. Masło rozmiksować i dodawać na przemian żółtka, mleko i serki. Żelatynę rozpuścić w kawie i zimną dodać do gotowej masy, wymieszać.
Biszkopty moczyć w kawie i wyłożyć nimi formę. Wylać masę, a na wierzchu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić.

 Biszkopty posypałam dodatkowo mielona kawą.