niedziela, 2 lutego 2014

bigos tradycyjny

 Czy bigos musi być ciężki, tłusty i niezdrowy??
Oczywiście, że nie musi. To zależy co do niego dodamy. Sama kapusta jest bardzo zdrowa i powinniśmy jeść jej dużo.




Mała główka kapusty białej
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg chudej kiełbasy
0,5 kg schabu lub innej wieprzowiny
mięso z pieczeni lub gotowane - co tam mamy na zbyciu. Fajnie gdyby był kawałek wołowiny
liść laurowy
2-3 cebule
ziele angielskie
ziarna jałowca
sól, pieprz
2 słoiki lub puszki pomidorów
100 ml koniaku, brandy lub whisky
2-3 suszone grzybki

Kapustę białą poszatkować, wrzucić do dużego gara razem z kiszoną, zalać wodą do połowy. Zagotować i dodać przyprawy. Gotować razem ok pół godz. W tym czasie mięsa pokroić w kostkę i przysmażyć wytapiając tłuszcz. Odsączać na papierowych ręcznikach i dodawać do kapusty. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Do gara dodać pomidory i wszystko gotować ok 1 godz. Dodać alkohol, wymieszać, doprawić do smaku i gotować jeszcze ok godziny. Gdyby płynu było za dużo należy odkryć garnek, zwiększyć gaz aby odparował. Bigos im dłużej się gotuje tym jest lepszy. Drugiego dnia całość jeszcze raz zagotować. Gotowe danie można pakować w pojemniki i zamrozić.
  Planując bigos zbieram mięso, które zostanie np z pieczeni na obiad czy gotowania zupy. Takim sposobem nic się nie marnuje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz