poniedziałek, 24 lutego 2014

cytrynowo-koperkowe pulpety cielęce

 Ostatnio zdecydowanie przejadła mi się świnia i kurczak. Zakupiłam cielęcinę gulaszową, którą zmieliłam.


pulpety:


0,5 kg mielonej cielęciny
skórka z jednej dużej cytryny lub 2 małych
łyżka posiekanego koperku ( u mnie mrożony)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
sól, pieprz

sos:

1 marchewka
pół pora
liść laurowy
ziele angielskie
śmietana
łyżka mąki
sól, pieprz


Ze wszystkich składników wyrobić masę na pulpety i wstawić do lodówki. 
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, białą część pora drobno pokroić, zielone części zostawić w całości. Marchewkę i zielone liście pora zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować razem ok 15 min. Masę wyjąć z lodówki i formować małe pulpety, które wrzucać do wywaru. Delikatnie z mieszaniem- mogą się rozpadać - lepiej potrząsać garnkiem. Po 10 min dodać białe części pora , a wyjąć zielone. Po ok 25 min pulpety powinny być ugotowane. Zrobić zaprawkę z mąki i śmietany - zagęścić sos. Podawać z ziemniakami lub kaszą.  Bardzo lekkie, aromatyczne o lekko cytrusowym smaku. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz