pulpety:
0,5 kg mielonej cielęciny
skórka z jednej dużej cytryny lub 2 małych
łyżka posiekanego koperku ( u mnie mrożony)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
sól, pieprz
sos:
1 marchewka
pół pora
liść laurowy
ziele angielskieśmietana
łyżka mąki
sól, pieprz
Ze wszystkich składników wyrobić masę na pulpety i wstawić do lodówki.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, białą część pora drobno pokroić, zielone części zostawić w całości. Marchewkę i zielone liście pora zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować razem ok 15 min. Masę wyjąć z lodówki i formować małe pulpety, które wrzucać do wywaru. Delikatnie z mieszaniem- mogą się rozpadać - lepiej potrząsać garnkiem. Po 10 min dodać białe części pora , a wyjąć zielone. Po ok 25 min pulpety powinny być ugotowane. Zrobić zaprawkę z mąki i śmietany - zagęścić sos. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Bardzo lekkie, aromatyczne o lekko cytrusowym smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz