sobota, 23 września 2017

babka szafranowa

300 g mąki
1/3 łyżeczki nitek szafranu plus 3 łyżki gorącej wody
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 żółtka
2 całe jaja
100 g cukru
pół łyżeczki pasty z wanilii
60 g masła stopionego i ostudzonego
100 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej



 Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 30 ml mleka sporządzić rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szafran zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.
W tym czasie utrzeć żółtka i jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, utarte jajka, wlać ciepłe mleko, szafran i wyrobić. Następnie dodać  masło i ponownie wyrobić. Na końcu dodać bakalie. Pozostawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto przełożyć do formy na babkę na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy w tej temperaturze ok. 40 minut.Ciasto jest upieczone, kiedy wbity w nie drewniany patyczek wychodzi suchy. Jeśli mamy piekarnik z parą to pierwsze 15 min piec z dodatkiem pary.

Z podanego przepisu wychodzi jedna babka





2 komentarze:

  1. wyszłaby na drożdżach instant? Bardzo mnie intryguje, ale nie mam dostępu do świeżych drożdży.... (przywożę sobie instant z Polski, bo tutejsze - i zarówno instant i świeże są zupełnie inne niż nasze... nie wyrastają tak, bardziej tworzą coś na kształt naszego polskiego ciasta kruchego... :()

    OdpowiedzUsuń
  2. jak najbardziej wyjdzie na instant :) sa tacy którzy używają tylko takich i twierdzą na na takich lepiej wyrasta. Z drożdży instant nie trzeba robić zaczynu

    OdpowiedzUsuń