2 cebule
2 buraki czerwone
2 pietruszki
2 duże marchewki
pół korzenia selera
1 szklanka kaszy gryczanej
2 jajka
sól, pieprz
Pęczek natki z pietruszki
pęczek koperku
bułka tarta na panierkę
olej do smażenia
wszystkie warzywa poza cebulą zmielić w wolnoobrotowej wyciskarce do soków. Sok wypić a wytłoczyny zostawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Kaszę ugotować w mocno osolonej wodzie, gdzie nieco przestygnie rozdrobnić blenderem. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładki farsz. Formować kotlety, panierować i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Podawać z sosem np grzybowym
Na zdjęciach sos z boczniaków
spróbowałabym je upiec zamiast smażyć. buraczkowe kotlety są super
OdpowiedzUsuń