niedziela, 15 grudnia 2019

baklawa

30 dag orzechów ( jakie macie)
0,5 kg ciasta filo
10 dag pistacji
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
200 g masła

syrop:
  • 150ml wody
  • 50g miodu
  • 170g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny        

 Orzechy posiekać i wymieszać z cynamonem i cukrem. Masło roztopić. Formę wy6łożyć papierem i  wysmarować roztopionym masłem.Wyłożyć dwa płaty ciasta. (moja forma była jak 1/2 płata czyli składałam każdy na pół i miałam od razu 2 warstwy) Drugą warstwę posmarować masłem. Na niego wyłożyć następne dwa płaty, posmarować masłem i wyłożyć dwa płaty. (W formie mamy teraz 6 płatów ciasta). Na szósty płat wysmarowany masłem rozłożyć 1/3 orzechów. Przykryć kolejnymi dwoma płatami, posmarować je masłem. Na nie ułożyć dwa płaty, posmarować masłem, kolejne dwa płaty i posmarować masłem. (W formie mamy teraz 12 płatów). Wyłożyć połowę z pozostałych orzechów i znowu układać po dwa płaty i co drugi smarować masłem. Na 18ty płat posmarowany masłem wyłożyć resztę orzechów i dalej układać po 2 płaty i smarować masłem, aż ułożymy 24 płaty lub więcej, jeśli chcemy i mamy jeszcze ciasta. Ostatni płat posmarować masłem. (W skrócie :Do formy wysmarowanej masłem wkładamy kolejno płaty ciasta filo i co drugi smarujemy roztopionym masłem, na 6ty, 12ty i 18ty płat wykładamy 1/3 ilości orzechów. Łącznie zużywamy 24 płaty lub więcej) Ciasto pociąć ostrym nożem na nieduże kwadraty, trójkąty lub romby. Piec w temperaturze 180°C do zarumienienia . Podczas pieczenia przygotować syrop. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i miód. Zagotować, a następnie gotować na średniej mocy palnika, aż powstanie syrop, ok. 10- 15 minut. Ściągnąć z pieca i dodać sok z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia. Upieczone ciasto wyciągnąć z pieca, odczekać z 5 minut i polać zimnym syropem. Posypać posiekanymi pistacjami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz