niedziela, 15 grudnia 2019

pizza z pieca chlebowego

Podaje mój tajemny przepis na pizze- smakuje jak prawdziwa włoska pizza

Ciasto:

2 szkl mąki pszennej (używałam mąki 450)
3/4 szkl wody gazowanej
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek


Dodatki:

sos pomidorowy
mozzarella
oliwki, kapary, szynka parmeńska itp...


Ciasto wyrobić, zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Z tej ilości wychodzi 3 pizze ok 25-30 cm na bardzo cienkim cieście.

Jeśli będziecie piec w zwykłym piekarniku to proponuję najpierw samo ciasto podpiec 5 min i dopiero smarować sosem i nakładać dodatki - temperatura jest za niska w zwykłym piekarniku aby udało się na raz.

Jeżeli macie piec na drewno to pizze piecze się w temp powyżej 300 st C i można wkładać kiedy jeszcze pali się ogień. To jedyny wypiek który udaje się w takich warunkach. Gdy rozpalam piec to pierwsze co piekę to pizza. W takiej temperaturze pizza potrzebuje 3-4 min..Dzięki temu jest upieczona, ale składniki nie zdążą puścić soku, więc pizza jest chrupiąca i nic nie płynie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz