niedziela, 22 listopada 2020

Chinkali z mięsem

 Chinkali to gruzińskie pierogi znane pewnie większości z Was. Robi się je bardzo prosto i dużo szybciej jak nasze ruskie :)

składniki:

Ciasto jak na pierogi: maka, ciepła woda, sól, olej (na 1 kg mąki ok 3 łyżki)

Farsz:

- mięso chude wołowe lub jagnięce- mieszanka obu. Mięso z dzika też będzie dobre
- zimna woda
- sól, pieprz
- nać kolendry lub pietruszki

Należy zacząć od ciasta - jak się robi ciasto na pierogi pewnie każdy wie, ale jakby ktoś nie wiedział to skrót- mąka plus sól- zrobić dołek wlać olej i dolewać wodę i mieszać widelcem, jak zabierze większość mąki to wyrobić ręką, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Ciasto przykryte musi postać ok 30 min

Mięso do farszu zmielić. Nie kupuję gotowego mielonego mięsa, bo nie raz się przekonałam ze tam pies razem z budą i całym składem chemicznym jest zmielony. Wybór należy do was, jednak od jakości mięsa zależy tutaj skład całej potrawy więc na prawdę warto kupić dobrej jakości mięso. 
Jak mięso już zmielone dodać przyprawy i zimną wodę - wyrobić tak aby farsz dobrze się lepił. Nie dodajemy żadnego jajka, ani innych zagęszczaczy, bo po ugotowaniu mamy mieć rosołek w środku. 

Co to lepienia - ja nie wycinam krążków, kroje ciasto na kawałki i wałkuję. Można wycinać, ale krążki muszą być dość duże, a grubość ciasta też większa niż standardowo  czyli ok 2-3 mm.

Ponieważ trudno napisać jak to lepić i wydaje się to trudne zrobiłam filmik, który mam nadzieje pokaże, że lepienie chinkali jest szybsze jak zwykłych pierogów. 

Najlepiej jeść zaraz po ugotowaniu, potem rosołek zaczyna rozmiękczać ciasto. Często robię więcej i mrożę na surowo. Potem prosto z zamrażarki do wrzątku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz