poniedziałek, 10 kwietnia 2017

kokosowa zupa z patatami i szpinakiem


600 ml wywaru warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
500g patatów ( słodkie ziemniaki, dostępne w marketach)
170 g szpinaku
łyżka startego imbiru
łyżka curry
łyżeczka chili
mała cebula
2 ząbki czosnku
30 g masła


Masło stopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, imbir, czosnek, curry, chili, podsmażyć chwilę, dodać pokrojone w kostkę pataty, smażyć chwilę. Dodać mleczko, wywar, gotować aż pataty zmiękną. Zupę doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Połowę zmiksować. Dodać posiekany szpinak, podgrzać zupę ale nie gotować. Szpinak ma tylko zmięknąć

Zupa jest pyszna, nawe dla tych którzy zup nie jadają, a szpinak którego nienawidze zupełnie traci swój typowy smak, pataty nadają orzechowego posmaku a mleczko kokosowe kremowości. Zupa jest cholernie ostra i to przy połowie dodanych przypraw. Z racji tego, że szpinak jest tylko podgrzewany traci bardzo mało cennych składników.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz