sobota, 16 kwietnia 2016

Karpatka lub ptysie



Ciasto:

1 szkl wody
1/2 kostki margaryny
1 szkl mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Zagotować wodę z solą i margaryną, dodać mąkę, gotować aż ciasto zrobi się szkliste. Trzeba ciągle mieszać aby się nie przypaliło. Gdy ostygnie zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia. Rozsmarować na blaszce i piec 40 min w 180 st C. Podana ilość wystarcza na jeden placek na cały piekarnik lub na 2 mniejsze blaszki


Masa:

Pół litra mleka
2 budynie śmietankowe
2 żółtka
200 g masła
cytryna
3/4 szkl mleka


Budyń ugotować z cukrem i żółtkami. Gdy przestygnie zmiksować z ciepłym masłem, na końcu dodać sok z cytryny. Przełożyć placki, schłodzić 12 godzin...



Mój sposób na karpatkę jest taki: Piekę placki na największej blaszce z piekarnika i robię od razu kilka porcji. Suche placki mogą poleżeć i poczekać na swój czas, a ja szybko mogę przygotować to pyszne ciasto.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz