100 g wody
15 g drożdży
1 płaska cukru
250 g mąki
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciasto zagnieść i zostawić do wyrośnięcia.
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
cebula
100 g sera feta
20 g sera żółtego
ząbek czosnku
pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak odparować. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i dodać do szpinaku. Dodać fetę i rozpuścić. doprawić do smaku. Wyłączyć gaz, dodać ser żółty i dobrze wymieszać. Całość przestudzić.
Ciasto podzielić na pół. Obie części rozwałkować w formę koła. Na środku jednej ułożyć kilka łyżek szpinaku, pozostały rozłożyć dookoła. Przykryć drugą częścią ciasta. Dokładnie zlepić brzegi i część na środku. Ciasto ponacinać co 2-3 cm, każdą część obrócić. Piec ok 40 min w 180 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz