sobota, 16 kwietnia 2016

grillowana ośmiornica

Ośmiornica najlepiej mrożona -1 duża na 2 osoby
1 marchewka
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
cytryna
oliwa
sól, pieprz


Ośmiornicę powoli rozmrozić w lodówce. Sprawdzić czy jest sprawiona- wycięte oczy i wyjęty dziób. Włożyć do dużego garnka zalać ok 1 szklanka wody, dodać warzywa. Gotować ok 40-59 min do miękkości  - widelec ma gładko wchodzić w mięso. Ośmiornica w czasie gotowania wydziela dużo wody więc na początku nie należy się przejmować, że wody w garze mało.
 Po przestygnięciu ośmiornicę pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować w czosnku, oliwie i cytrynie, soli i pieprzu. Włożyć pod dobrze rozgrzany grill w piekarniku. Grillować po 3 minuty z każdej strony. Podawać z grillowanymi warzywami. U nas był jeszcze grillowany ser halloumi.







2 komentarze: