sobota, 16 kwietnia 2016

rolada jabłkowo- kokosowa

Masa jabłkowa:

4-5 dużych twardych jabłek  
galaretka pomarańczowa



Jabłka razem ze skórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć kilka minut, dodać galaretkę
(suchą) i dobrze wymieszać. Zostawić do przestygnięcia.



Ciasto:



5 jajek
90 g cukru
80 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki kokosowej lub orzechowej
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić, a żółtka ubić z cukrem, trzema łyżkami ciepłej wody i szczyptą soli na puszystą masę. Wymieszać oba rodzaje mąki i dodać do masy żółtkowej. Delikatnie wymieszać
Ubić białka na sztywno. delikatnie wymieszałam szpatułką z masa jajeczną.
Przelać na blachę na całą szerokość piekarnika (kwadratową)  Piec w 180 st C ok 10 min. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę, usunąć papier i zwinąć w rulon razem ze ściereczką



Masa śmietanowa:
wersja I :

400 ml śmietanki 30 %
100 ml śmietany zebranej z mleka kokosowego (puszkę mleka kokosowego schłodzić, po otwarciu puszki zebrać to co jest stałe)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

wersja II:
500 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

 Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder chwilę miksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie a gdy będzie chłodna dodać do śmietany.

Biszkopt delikatnie rozwinąć. Posmarować ok 1/3 masy śmietanowej i tężejącymi jabłkami. Zwinąć delikatnie. Wierzch udekorować pozostałą śmietaną. Całość schłodzić kilka godzin.

Do resztek żelatyny dodałam  łyżkę likieru baileys, który użyłam do dekoracji






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz