poniedziałek, 17 listopada 2014

dietetyczna zupa paprykowa

2 papryki czerwone
1 papryka żółta
2 marchewki
1 pietruszka
słoiczek przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
kostka wieprzowa lub drobiowa na wywar
ząbek czosnku
Liść laurowy
ziele angielskie
1 średnia cebula


Kostkę wypłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumy, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po 10 min dodać pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryki w cienkie paski. Do wywaru dodać przecier pomidorowy, gdy warzywa będą już miękkie wyjąć liść laurowy i całość zmiksować na gładki mus. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać paprykę i smażyć razem ok 5 min. Dodać do warzywnego miksu. Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą. Doprawić nim zupę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zagotować i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz