poniedziałek, 17 listopada 2014

pieczona gęś w aromatycznym sosie

jedna cała mała gęś lub udka
5 cebul - małe
szklanka wina czerwonego wytrawnego
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy Dijon
3 ząbki czosnku
garść suszonych śliwek
2 limonki
4 liście kafiru
1 łyżka majeranku
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz




Gęś umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu (który można stopić na smalec ) i namoczyć przez 2 godziny w wodzie. Podzielić na części, korpus odrzucić (przyda się do rosołu). Mięso natrzeć sola i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do naczynia w którym mięso będzie pieczone. Cebulę pokroić na pióra i podsmażyć na patelni - dodać do mięsa. Z limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok - obie dodać do pieczeni. Do naczynia dodać wszystkie pozostałe składniki - czosnek jedynie obrać i wrzucić w całości. Piec ok 3,5 godz - aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć i odparować ilość sosu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz