0,5 kg mięsa mielonego najlepiej drobiowego
2 cebule
2 cebule
jajko
ser żółty tarty
mleko ( ok 1/2 szkl)
przecier pomidorowy
sól, pieprz
sól, pieprz
Mięso, jajko, kasza manna, sól pieprz- wymieszać i uformować
malutkie kuleczki, biorę masę na łyżeczkę i formuje małe kulki.
sos:
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć w rondlu na oleju, dodać oregano, pomidory, mleko, doprawić sola i pieprzem. Jak za gęste to dodać wody. Wkładać pulpety delikatnie po 1 sztuce. Przykryć i niech się 20 min pogotuje. Staram się nie mieszać za mocno bo pulpety się porozpadają. Najlepiej wcale nie mieszać tylko potrząsać garnkiem i postawić go na płytce. Wiec garnek z grubym dnem obowiązkowo. Gotuję do tego makaron spaghetti i na talerzu posypuję serem. Pyszne i bardzo delikatne.
Kasza manna zamiast bułki tartej - super pomysł! Na pewno zgapię. :)
OdpowiedzUsuń