wtorek, 4 sierpnia 2015

ciasto agrestowe

Ciasto:
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
3 żółtka
200 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypka soli



Masa:

1,5 kg agrestu
120 g mąki ziemniaczanej
500 g cukru
500 ml śmietany 30 %
pół szkl cukru pudru
łyżka żelatyny



Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić. Po 2 godzinach rozwałkować na ok 1 cm grubości, docisnąć do brzegów formy, ponakuwać widelcem i upiec ok 25 min w 180 st C. Agrest umyć, połowę zmiksować z cukrem i mąka ziemniaczaną. Dodać druga połowę agrestu i całość zagotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Masę wylać na zimne ciasto. Schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wyłożyć na masę agrestową. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

1 komentarz: