wtorek, 18 sierpnia 2015

zielone muffiny leśne z młodym jęczmieniem





Jakiś czas temu kupiłam młody jęczmień - bo taki zdrowy...Ale po jednej próbie wypicia go z wodą powiedziałam "nigdy więcej" :) Więc zalega mi w szafce i coś trzeba z nim zrobić.


2 i 1/2 szkl maki pszennej
1 i 1/2 szkl mleka
3 jajka
3/4 szkl cukru
150 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki młodego jęczmienia w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
   owoce dowolne


Suche składniki wymieszać w większej misce, a mokre w mniejszej. Masło rozpuścić i wlać do suchych składników wraz z mokrymi. Całość wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papilotkami, każdą napełnić do 1/3 masa. wyłożyć owoce i polać masą do 3/4 foremki. piec ok 20 min w 180 st C.  Babeczki wyszły ładnie zielone. Czuć było w nich mdły zapach jęczmienia. Zrobiłam więc do nich polewę czekoladową, która zabiła wszelkie inne zapachy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz