sobota, 23 września 2017

zupa krem z pokrzywy




3 duże garście młodych liści z pokrzywy
2 marchewki
4 ziemniaki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
prażona cebulka
1 duża cebula
ziele angielskie
liść laurowy
gałka muszkatołowa
100 ml śmietany 30 %


Najpierw ugotować bulion warzywny. Wszystkie warzywa korzeniowe pokroić na duże kawałki zalać ok 3 litrami wody i gotować ok 1 godzinę. Po tym czasie dodać ziemniaki. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do wywaru gdy ziemniaki będą miękły rzazem z  liśćmi pokrzywy. Całość gotować ok 10 min. Całość zblendować. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać śmietankę. Całość ponownie zagotować. Krem podawać z prażoną cebulką.

Pomimo moich obaw to na prawdę smaczna zupa.






1 komentarz: