Kolejną wariacja wyrobów mączno-ziemniaczanych :)
Ciasto:
- ok 70 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 kg ziemniaków obranych
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- mięso mielone ( wieprzowe, drobiowe, cielęce lub mieszanka) ok 30 dag
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki surowe zetrzeć na drobnych oczkach, odcisnąć wodę, której nie wylewać.Na starte ziemniaki dodać pozostałe składniki (żeby nie ściemniały). Krochmal odstawić za ok pół godziny.
W tym czasie zając się farszem. Cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić.
Wylać wodę z krochmalu, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ciasta. Wszystko porządnie wymieszać. Ciasto będzie mocno kleiste i dość luźne.
Ciasto nabierać na dłoń, lekko rozpłaszczyć, na środek położyć ok pół łyżki farszu i lepić podłużne kluski o długości ok 6-8 cm.
Gotować w osolonym wrzątku, na średnim gazie ok 10-15 min, aż wypłyną. Delikatnie mieszać po dnie.
Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuń