składniki:
- ok 5 kg tłustych kości wołowych ( z chudych nie wyjdzie)
- włoszczyzna
- przyprawy- imbir, czosnek, anyż, ziarna pieprzu, sól, goździki, ziarna kolendry
- sos sojowy, sos ostrygowy lub rybny
- 2-3 szalotki
- papryczka chili lub piri- piri
dodatki do podania bulionu:
tutaj można dodać wszystko lub prawie nic: makaron udon lun inny jajka kurze lub przepiórcze, warzywa z bulionu, papryka, kapusta pak choi, kapusta pekińska, szczypior, sezam, mięso z bulionu, surowa polędwica wołowa w cienkich plasterkach rzucona na wrzący bulion, pierś z kurczaka, pierś z indyka, krewetki, tofu, grzybki, suszone glony, nać kolendry
Kości wołowe wrzucić do dużego gara i zalać zimną wodą. Zagotować, zebrać szumy. Gdy już przestana się zbierać dodać przyprawy, papryczkę i gotować na minimalnym gazie 5-6 godzin. Po tym czasie dodać obrane w całości warzywa, sos sojowy, ostrygowy lub rybny i gotować dalej kolejne 5-6 godzin...Po tym czasie bulion przecedzić przez gęste sito...i Gotowe...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz