poniedziałek, 24 listopada 2014

spaghetti z mięsnymi kulkami


0,5 kg mięsa mielonego najlepiej drobiowego
2 cebule
jajko
kasza manna 3 łyżki
ser żółty tarty
mleko ( ok 1/2 szkl)
przecier pomidorowy
 sól, pieprz

Mięso, jajko, kasza manna, sól pieprz- wymieszać i uformować malutkie kuleczki, biorę masę na łyżeczkę i formuje małe kulki.

sos:


Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć w rondlu na oleju, dodać oregano, pomidory, mleko, doprawić sola i pieprzem. Jak za gęste to dodać wody. Wkładać pulpety delikatnie po 1 sztuce. Przykryć i niech się  20 min pogotuje. Staram się nie mieszać za mocno bo pulpety się porozpadają. Najlepiej wcale nie mieszać tylko potrząsać garnkiem i postawić go na płytce. Wiec garnek z grubym dnem obowiązkowo. Gotuję do tego makaron spaghetti i na talerzu posypuję serem. Pyszne i bardzo delikatne.

1 komentarz:

  1. Kasza manna zamiast bułki tartej - super pomysł! Na pewno zgapię. :)

    OdpowiedzUsuń