niedziela, 2 lutego 2014

jagodzianki zimą?? Czemu nie :)

Mrożone jagody są tak samo dobre w wypiekach jak świeże. Takie zimowe jagodzianki są wspaniałym przypomnieniem lata...

400 g mrożonych jagód
600 g maki pszennej białej
2 jajka
170 g  stopionego masła
1 szkl cukru
2,5 dag drożdży
100 ml mleka
jajko do smarowania brzuszków
kruszonka z otrębami
Cukier do jagód

Składniki ciasta zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Podzielić na ok 12-15 porcji. Każdą rozwałkować na ok 1 cm.I poczekać aż podrosną. Zamrożone jagody wymieszać z cukrem. Nadziewać ciasto owocami, zlepić brzegi dokładnie i smarować brzuszek bułki roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Od razu piec. 

Nie wolno rozmrażać jagód, od razu po zrobieniu bułek wstawiać do piekarnika.. Gdy drożdżówki będą leżeć w cieple jagody zaczną puszczać sok i wyciekać...I tak w czasie pieczenia stracimy trochę soku. Nie czekamy aż bułki wyrosną, gdy w środku są zamrożone jagody raczej się to nie stanie....Pięknie rosną w czasie pieczenia. Gdyby zabrakło jagód, można użyć innych mrożonych owoców albo jabłek wymieszanych z cynamonem. Gotowe bułki można zamrozić i cieszyć się świeżymi drożdżówkami przez cały tydzień lub dłużej :)
   Do słodzenia jagód użyłam ksylitolu z bardzo zadowalającym efektem.




Te okrągłe są z jabłkami i cynamonem





1 komentarz: