piątek, 16 maja 2014

fasolka po bretońsku z pieczarkami

3 szkl białej suchej fasoli
30 dag boczku
30 dag kiełbasy
mięso, które zostało z rosołu...itp...
20 dag pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 duże słoiki koncentratu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek



Fasolę namoczyć na noc. Rano zmienić jej wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, skórę z boczku i gotować ok 1,5 godz aż zmięknie. Cebulę i mięsa pokroić w kostkę. Pieczarki w półplasterki. Wszystko podsmażyć na patelni i dodawać do fasolki razem z pomidorami. Doprawić majerankiem, pieprzem i delikatnie solą. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolka najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy też zgęstnieje. Niestety zdjęcia nie zrobiłam...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz