Ciasto:
4 jajkaduży kubek jogurtu naturalnego
3,5 szkl maki
1 szkl cukru
esencja waniliowa
mały proszek do pieczenia
6-7 łodyg rabarbaru
1,5 szkl cukru
łyżeczka cynamonu
esencja waniliowa
Z rabarbarem postąpić standardowo: obrać pokroić i wraz zw wszystkimi składnikami smażyć. Gdy zmięknie odcedzić, a sok odparować. Na koniec wszystko razem połączyć i dosmakować.
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem i esencją kilka minut. Dodać pozostałe składniki. Dużą formę wyłożyć papierem. Rozsmarować rabarbarem, a na niego wylać ciasto. Całość piec ok 40 min w 180 st C.Po upieczeniu gdy wystygnie wyjąć z formy przewracając do góry rabarbarem.
Wygląda na cudownie puchate :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło, a przepis bez tłuszczu. TO chyba zasługa nowego piekarnika. Piekłam je w systemie dual cook, grzałka górka z termoobiegiem, a na dole gotowały się warzywa na parze.
OdpowiedzUsuń