sobota, 17 maja 2014

chutney rabarbarowy

sezon na rabarbar rozpoczęty, a że bardzo lubię jego smak to przepisów będzie kilka..

3 łodygi rabarbaru
1 papryczka chili (z tych bardzo ostrych)
3-4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
esencja waniliowa
50 ml wina czerwonego wytrawnego

Rabarbar obrać ze skóry (można nie obierać ale mi ona przeszkadza) i pokroić na 1 cm kawałki. Dodać esencji waniliowej (ok 1 łyżeczka) i wino. Razem zagotować wraz z cukrem. Gdy rabarbar zmięknie odsączyć go na sitku a sok ponownie zagotować i odparować. Gdy zgęstnienie dodać kawałki rabarbaru, drobno posiekana papryczkę chili i sól do smaku. W razie potrzeby dodać cukru. Przełożyć do słoiczka i podawać do mięs np do polędwiczki wieprzowej czy kurczaka.
Na zdjęciach chutney z kurczakiem i warzywami na parze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz