6 dużych łodyg rabarbaru
szklanka cukru
esencja waniliowa
łyżeczka cynamonu
ciasto:
5 jajek
50 g drożdży
1,5 szkl mleka
1 kostka masła
pół szkl cukru
mąka - ok 1,2 kg (wraz z podsypaniem )
Masło z mlekiem i cukrem rozpuścić razem. Dodać jajka, drożdże i po trochu mąki. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić. Zagotować wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Gdy zmięknie, odsączyć na sicie a płyn odparować. Gdy zgęstnieje dodać miąższ i razem wymieszać. Doprawić cukrem do smaku.
Ciasto podzielić na części. Mi wyszło akurat 24. Każdą uformować z kulkę, lekko spłaszczyć i na środku wgnieść dołek, w który nałożyć smażony rabarbar. Posypać kruszona i piec ok 30 min- pierwsze 10 min w 220 st C, potem 180 st C najlepiej z parą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz