środa, 7 maja 2014

ziemniaczane pampuchy z czosnkiem i pietruszką


Gdy zostają ugotowane ziemniaki nigdy ich nie wyrzucam. Zawsze można zrobić kopytka, śląskie lub właśnie takie pampuchy. To odmiana wytrawnych racuchów.

50 dag ziemniaków
3 jajka
3 łyżki mąki
pół szkl gęstej śmietany
3 dag drożdży
natka z pietruszki - dużo natki
czosnek
sól, pieprz
60 g masła

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Ziemniaki ugotować i odparować. Zmielić i wystudzić. Do ziemniaków dodać drożdże, żółtka, mąkę, masło i pietruszkę. Doprawić czosnkiem i solą. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i wymieszać z ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce aby urosło. Nabierać ciasto łyżką i smażyć  z obu stron na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz