poniedziałek, 22 sierpnia 2016

chaczapuri z serem i jajkiem

Przepis na 2 sztuki

ciasto:

3 szkl maki
1,5 szkl wody
30 g drożdży
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli

nadzienie:

250 g mozzarelli
100 g fety
2 jajka


Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Sery zetrzeć na tarce i wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozciągnąć w rękach na prostokąt. Zlepić razem rogi przy krótszych bokach, brzegi zawinąć aby powstał wyższy rant. W powstałe zagłębienie wyłożyć połowę nadzienia. Całość piec ok 30 min. Na koniec wybić na środek jajko i wstawić jeszcze na 2 min do piekarnika. Białko na być ścięte a żółtko płynne. Od razu podawać. Jajko wymieszać z serem, urywać kawałki ciasta i nabierać nim farsz.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz