poniedziałek, 22 sierpnia 2016

indyjska zupa z soczewicy i dyni

ok 700 g musu z dyni czyli ok 1,5 kg dynia z wydrążonymi pestkami upieczona w piekarniku i miąższ zmiksowany

1 puszka mleka kokosowego
1,5 szkl czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki gram masala
papryczka chili - może być też suszona
1 łyżeczka kuminu
2 litry wywaru warzywnego
sól, pieprz



Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać przyprawy na patelnię uważać żeby się nie przypaliły. Do dużego garnka dodać dynię, wywar warzywny, wypłukaną soczewicę. Dodać zawartość patelni. Całość gotować ok 40 min. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać wody, Dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz