poniedziałek, 22 sierpnia 2016

falafelki

400 g suchej i surowej ciecierzycy
pęczek natki z pietruszki
pęczek kolendry
cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki kminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
sok z 1 cytryny i skórka z niej otarta
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc - nabiera objętości więc naczynie musi być większe i zapas wody także. Drugiego dnia odlać nadmiar wody, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zblendować. Masę wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie łyżeczką nabierać masy i lepić kotleciki - jeśli masa będzie zbyt sucha dodać wody. Smażyć na głębokim tłuszczu roślinnym. Polecam nasz polski rzepak. Gotowe falafelki wykładać na papierze aby nie wchłonęły za dużo tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowo-miętowym np w tortilli z warzywami 





3 komentarze: